Étrendi tanácsadás
Az étkezési tanácsadás olyan szakmai szolgáltatás, amelynek célja az egyéni étrendi szokások optimalizálása, a megfelelő tápanyagbevitel biztosítása, valamint különböző egészségügyi állapotok étrendi támogatása.
Kinek szól az étkezési tanácsadás?
Az étkezési tanácsadás hasznos lehet bárkinek, aki:
- Egészséges életmódra törekszik, és szeretné a táplálkozását optimalizálni.
- Testsúlycsökkentés vagy -növelés céljából szeretné átalakítani az étrendjét.
- Betegségmegelőzésben érdekelt (pl. szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás).
- Különböző betegségekkel él, és speciális étrendre van szüksége (pl: vérzsír anyagcsere zavara, magasvérnyomás betegség, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, PCOS, vesebetegség, ételallergia vagy intolerancia, reflux betegség,bélbetegség stb.).
- Sportolók, akik teljesítmény fokozása érdekében szeretnék optimalizálni a tápanyag bevitelt.
- Kismamák és gyerekek, akik számára a megfelelő tápanyagbevitel kiemelten fontos.
- Állapotfelmérés
- az egészségi állapotot és az esetleges betegségeket,
- az életmódot és az étkezési szokásokat,
- a célokat (fogyás, izomtömeg-növelés, teljesítménynövelés stb.),
- az esetleges érzékenységeket vagy allergiákat.
- Egyéni étrendtervezés
- a napi tápanyagszükségletet,
- a megfelelő étkezési gyakoriságot,
- a konkrét ételek és alapanyagok ajánlását,
- az elhagyandó vagy kerülendő ételeket,
- speciális igények esetén alternatív megoldásokat (pl. laktózmentes, gluténmentes vagy speciális étrend).
- Utánkövetés és támogatás